God strategi er fleksibel strategi - Maylinn Gullmark
God strategi er fleksibel strategi

God strategi er fleksibel strategi

I påsken brukte jeg tid på å koble av og bruke tid med familien. I løpet av uken ble det spilt en god del kinasjakk- et spill jeg liker ganske godt. For deg som ikke er kjent med spillet, går det ut på å flytte brikkene dine fra en side av brette over til den andre- ved bruk av egne og motpartenes brikker. Det handler om å lage seg ruter for å flytte seg mest mulig effektivt rundt på brettet.

Hva har dette med strategi å gjøre?

Etter hvert som vi satt og spilte, ble jeg mer og mer bevisst over at spillet i all hovedsak handlet om strategi. Det jeg også la merke til, var at de gangene jeg brukte masse tid på å lage gode, solide ruter- kom jeg meg ofte ingen vei.

Hvorfor?

Kanskje virker det selvforklarende at spillet ikke bare er påvirket av mine bevegelser på brettet, men også motpartenes. Det som ble ironisk var at akkurat det samme gjelder i den virkelige verden. Det er alltid flere med i bildet, som kan ha en innflytelse på utfallet. En brikke flyttet fra deg kan åpne mange muligheter, men mulighetene kan også åpnes for andre- og ende opp med å blokkere din egen passasje.

Så…

Velge en retning og følge den

Strategi er det mønster eller den plan som integrerer en organisasjons mål, prinsipper og handlinger.- estudie.no. Målet i kinasjakk, er som sagt å få brikkene mine fra ene siden av brettet og over til den andre. Handlingene er å flytte brikkene mine hensiktsmessig over brettet. Jeg kan derimot ikke planlegge akkurat hvor og hvordan jeg skal flytte brikkene mine, fordi jeg ikke kan forutsi andres bevegelser på brettet.

Poenget mitt er at fleksibilitet er viktig. Lager du en langsiktig strategi, og ikke er villig, eller gjør det mulig for endring og tilpasning- da kommer du deg ingen vei. Derfor er det svært viktig å finne måter å bygge langsiktige strategier som åpner muligheten for endring. Ikke vær for konkret om du skal planlegge hva som skjer om fem år. Det er ikke noe poeng i å planlegge hva du skulle ha på deg om en måned- fordi du ikke vet hva været er, hvordan du føler deg, hva du skal osv.- så hvorfor skal du gjøre dette med bedriften din?

Som en avsluttning legger jeg igjen min forelesers, Karl Philip Lunds, favoritt utsagt:

«Strategi er ikke en tidkrevende plan. Det er en evolusjon av en idé over tid gjennom kontinuerlige endringer i forutsetningene. Strategi er egentlig ganske enkelt, velg en generell retning og implementer som et helvete.» (Jack Welch)

Ressurser:

https://no.linkedin.com/pulse/20141106204942-7624-slik-lager-du-en-effektiv-strategi

https://estudie.no/hva-er-en-strategi/

Please follow and like us:

2 kommentarer til «God strategi er fleksibel strategi»

  1. Hvis du leter etter en måte å holde oversikt over barna eller ansatte, kan det hende du har kommet over begrepet «mspy app» Men hva er mSpy? I denne artikkelen skal vi ta en titt på hva mSpy er, hva det gjør og hvordan det kan brukes. mSpy er et stykke programvare som kan installeres på en målenhet. Når den er installert, kan mSpy brukes til å spore enhetens plassering, overvåke dens aktiviteter og til og med avskjære kommunikasjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.